איך אדע מה סוג העור שלי?
ברפואת עור אנו נוטים להתמקד יותר במצב העור ולא בסוג העור, אך זה יכול להיות מועיל לדעת את סוג העור בעת בחירת תכשירי טיפוח העור המתאימים ביותר . סוגי העור בדרך כלל מתחלקים לאחת מארבע קטגוריות: רגיל, יבש, שמן ומעורב. לכל אחת מהקטגוריות הללו יש להוסיף גם רגישות. למשל ייתכן שיש לאדם עור יבש ורגיש, או עור שמן ורגיש. בדרך כלל אפשר לקבל מושג גס לגבי איזו קטגוריה העור שייך באמצעות בחינה בעין לא מקצועית, וכנראה ללא טעויות משמעותיות.
מהם תכונות סוגי העור השונים?
עור רגיל – ייראה מאוזן היטב לאורך כל היום.
עור יבש – מייצר פחות חלב וכתוצאה מכך ירגיש מתוח, מחוספס ולעיתים קרובות נראה עמום.
עור שמן – מייצר יותר מדי חלב ולעתים קרובות ייראה מבריק במהלך היום. נקבוביות ייראו גלויות יותר בסוגי עור שמנוניים.
העור המעורב – שילוב של אזורים שמנים ואזורים יבשים על פני שטח הפנים. אזור ה-T יהיה לרוב שמנוני והלחיים יבשות.
האם מוצרי הטיפוח שלי מתאימים לי?
בחירת טיפוח העור הנכון יכולה לעתים קרובות להרגיש כמו שדה מוקשים. כדי לפשט את זה אנו ממליצים על גישה דו-שלבית, תחילה בחרו תכשיר ניקוי, קרם לחות וקרם הגנה בהתאם לסוג העור . אלו הם מוצרי היומיום החיוניים שלכם, חשבו עליהם כעל עמודי התווך של שגרת הטיפוח שלכם.
בשלב השני, בחרו טיפולים ממוקדים המבוססים על נקודות התורפה הספציפיות של העור שלכם. לדוגמא: אם אתם מודאגים מסימני הזדקנות מוקדמים, אולי כדאי לכם לבחון מוצרים עם תוספת רטינול, אם אתם מודאגים מכתמים אז הוסיפו לשגרת הטיפוח שלכם מוצר המכיל חומצה סליצילית.
למרבה הצער, טיפוח העור אינו מדע מדויק ומה שמתאים לחברה הכי טובה שלכם אולי לא יעבוד בשבילכם. ייתכן שתצטרכו קצת לפעול בשיטת הניסוי וטעייה, אבל על ידי בחירה קפדנית של מרכיבים איכותיים שהוכחו כמטפלים בבעיות העור שלכם, אתם אמורים להיות בדרך להצלחה.
מה גורם לאקנה?
לכולנו יש בעור הפנים בלוטות המייצרות שומן אך אצל אנשים הסובלים מאקנה הבלוטות רגישות במיוחד לרמות של הורמונים מסוימים, הגורמים להן לייצר שומן עודף. הוסיפו לכך הצטברות של תאי עור מתים בתוך הנקבוביות והתוצאה היא הצטברות של שומן וליכלוך המייצרים פצעונים.
יש תרופות מסוימות שעלולות לגרום לאקנה. למשל גלולות מסוימות למניעת הריון או תרופות שנלקחות על ידי ספורטאים העוסקים בבניית גוף. פצעי אקנה יכולים להיגרם גם ממצבים רפואיים, כמו למשל נשים הסובלות משחלות פוליציסטיות.
מהו ניקוי כפול והאם הוא חשוב ביומיום?
ניקוי כפול זו שגרת ניקוי העור שמורכבת משני שלבים הכוללים שימוש בחומרי ניקוי שונים.
בבוקר מספיק ניקוי בודד, אבל בערב הניקוי הכפול יכול להועיל. במהלך היום, אנו מורחים קרם הגנה ואיפור עמיד. לכן השלב הראשון בניקוי הערב נועד להסיר את השכבה העודפת שהצטברה על העור כתוצאה מהשימוש בחומרי הטיפוח והאיפור. בשלב השני בחרו חומר ניקוי המתאים לסוג העור הספציפי שלכם ולבעיות העור שמהם אתם סובלים.
אם העור רגיש, יש לשים לב לא לנקות יתר על המידה, שכן חומרי ניקוי העור מסירים את שכבת השומנים החיוניים בעור הנדרשים לבריאותו.
קמטים, איך אפשר למנוע אותם?
אנו יודעים שקרינת UV היא הגורם העיקרי להזדקנות העור. קרני UVB גורמות לצריבה ועוצמתן משתנה בהתאם לעונה. קרני UVA גורמות להזדקנות והן נוכחות כל השנה, הן יכולות לחדור מבעד לזכוכית וגם מבעד לעננים, אז שמרו על עורכם גם בימים מעוננים. שימוש יומיומי בקרם הגנה מפני השמש הוא הדרך הטובה ביותר לעכב התפתחות קמטים. ודאו כי קרם ההגנה שבו אתם משתמשים הוא בעל ספקטרום רחב, מה שאומר שהוא מגן מפני קרני UVA ו-UVB.
איך אפשר למנוע עיגולים שחורים מתחת לעיניים?
הגורמים לעיגולים שחורים מתחת לעיניים הם רבים. הם יכולים לנוע בין המובן מאליו, כמו חוסר שינה, ועד למורכבים יותר כמו מחסור בברזל. גם גנטיקה ומבנה הפנים יכולים לתרום להיווצרות עיגולים שחורים.
אם אובחנתם ע"י רופא כמי שסובלים מבעיה בריאותית הקשורה לעיגולים שחורים, יש כמה תרופות ביתיות שעשויות לעזור. ראשית, חשוב לוודא ששנת הלילה שלכם איכותית ומספקת. שימוש בקרם הגנה יומיומי ובנוגדי חמצון יסייעו בהיפר-פיגמנטציה סביב אזור העיניים. קומפרסים קרים עשויים לסייע בהפחתת נפיחות מיידית מכיוון שהם גורמים להרגעת כלי הדם באזור.
כיצד אפשר לטפל ברוזיאה (רוזציאה)?
ראשית, מומלץ לקבוע פגישה עם רופא עור מכיוון שישנן אפשרויות טיפול רבות. כאמצעי שליטה ומניעה על התלקחויות רוזיאה, חשוב שתכירו את הטריגרים שלכם להתלקחויות ותימנעו מהם. טריגרים אופייניים יכולים להיות מאכלים חמים וחריפים, קפאין, אלכוהול, מתח וטמפרטורות גוף חמות מדי או קרות מדי. מומלץ לנהל יומן ולציין מתי הרוזיאה מתלקחת, כך קל יותר לזהות את הגורמים להתלקחות.
חשוב להשתמש בקרם הגנה מדי יום מכיוון שרוזיאה יכולה להתפרץ מחשיפה לקרני השמש. הימנעו מתכשירי טיפוח מבושמים ומפילינג, מכיוון שהם עלולים להחמיר את מצב העור.
האם צריך למרוח קרם הגנה כל השנה?
כן. עוצמת קרני ה UVB הגורמות לצריבה משתנה עם עוצמת השמש כך שהיא תלוית עונה, אך קרני ה UVA הגורמות להזדקנות העור נוכחות כל השנה. שני סוגי קרני השמש, UVA וגם UVB הוכחו כגורמים נזק ל-DNA שעלול להוביל לסרטן העור, ולכן גם מסיבות בריאותיות וגם מסיבות קוסמטיות חשוב למרוח קרם הגנה מדי יום.
לא מומלץ להסתמך על ההגנה המוצעת בקרם הלחות או באיפור, מכיוון שלרוב, עובי שכבת הקרם אינה מספיקה כדי לקבל את ההגנה הנדרשת. יש להשתמש תחילה בקרם הגנה ייעודי ולמרוח אותו בנדיבות לפני שמתאפרים.
איך אפשר למזער את הנקבוביות?
התפיסה שאומרת שנקבוביות נפתחות ונסגרות היא תפיסה מוטעית. לחלק מהאנשים יש נקבוביות מוגדלות עקב ייצור יתר של חלב, נזקי שמש או גנטיקה. כדי לסייע בשיפור המראה של נקבוביות מוגדלות חשוב לבצע פילינג באופן קבוע באמצעות חומרי פילינג. חומצה סליצילית יעילה במיוחד בפתיחת נקבוביות סתומות, כאשר הנקבוביות נקיות הן פחות בולטות לעין.
ניאצינאמיד הוא מרכיב נוסף שמומלץ לטיפוח העור וטיפול בנקבוביות מוגדלות. ניאצינמיד ידוע כמסייע להגביר את גמישות העור, והתוצאה היא נקבוביות פחות בולטות לעין
כתמים וגוון עור לא אחיד, איך אפשר לטפל?
אם גוון העור הלא אחיד נובע מבעיות מרקם, פילינג קבוע עם חומרי פילינג יעזור לשפר זאת. יש לבחור פילינג המותאם לסוג העור, חומצה גליקולית מומלצת לרוב אך אם העור רגיש אז אולי חומצה לאקטית תתאים יותר.
אם גוון העור לא אחיד בגלל פיגמנטציה, חיוני להשתמש בקרם הגנה מדי יום. חשיפה חוזרת ונשנית לקרני UV תגרום להאצה של היווצרות של כתמי פיגמנטציה ולהכהייתם.
רטינול יכול לסייע במקרים של גוון עור לא אחיד. השתמשו ברטינול באופן הדרגתי כדי להפחית את תופעות הלוואי הקשורות לרטינולים.